Contacteer ons

Algemeen

‘Verkeerd licht net zo slecht als ongezond eten’

Gepubliceerd

op

‘Verkeerd licht net zo slecht als ongezond eten'

Terwijl onze januari vooral bestaat uit regen, ligt er in Zweden een flink pak sneeuw. Wanneer ik lichtprofessor Karl Ryberg aan de telefoon heb, begint het ironisch genoeg alweer donker te worden in zijn woonplaats. Veertig jaar lang deed Ryberg over de hele wereld onderzoek naar licht en het effect ervan op ons brein. „We eten geen junkfood als we gezond willen zijn. Zo zouden we ook met licht moeten omgaan.”

Door zijn fascinatie voor licht, kiest Ryberg in de jaren 60 voor een studie architectuur. Hij komt te werken in Australië en Nieuw-Zeeland, waar het licht beduidend anders is dan in zijn geboorteland Zweden. Later volgt hij nog een studie psychologie en lichttherapie – „dat is een verlenging van architectuur” – en doet hij over de hele wereld onderzoek. „Ik wilde weten wat er in je brein gebeurt door licht. Waarom reageren we zo op licht en kleur? Dat was destijds nog nooit onderzocht. Inmiddels onderzoek ik licht en kleur al meer dan veertig jaar en er is nog altijd meer te leren. Het is zo’n groot onderdeel van ons leven.”

Lichtprofessor Karl Ryberg.

WEINIG LICHT KAN LEIDEN TOT WINTERDEPRESSIE

„Perceptie is hier heel belangrijk”, vertelt Ryberg. Ons visuele systeem werkt nog steeds hetzelfde als toen we 3 miljoen jaar geleden, toen de mens nog in Afrika leefde, waar we van origine vandaan komen. We hebben daardoor nog steeds een voorkeur voor veel licht en kleur.” In de afgelopen 3 miljoen jaar heeft de mens zich verspreid over de wereld. Onder andere naar „on-Afrikaanse oorden” als het noorden van Scandinavië, Rusland en Canada. „Dat doet rare dingen met je brein. In de winter is het teveel donker en in de zomer teveel licht. Mensen zijn manisch in de zomer een depressief in de winters. Je hele biologische klok raakt in de war. Mensen in het hoge noorden leven ook echt korter omdat ze te weinig licht krijgen.”

Idealiter krijg je als mens twaalf uur licht binnen en is het de andere twaalf uur donker. “In de lente en herfst is licht en donker ongeveer half om half verdeeld. Dan slaap je vaak ook het best, je lichaam synchroniseert als het ware met de licht-donker verhouding.” Als je te weinig licht krijgt, word je ziek. Denk bijvoorbeeld aan de winterdepressie. “Vooral vrouwen hebben daar last van, omdat die een superieure kleurenvisie hebben. Vrouwen kunnen schoonheid veel beter waarnemen. In de winter is het grijs, daar leiden vrouwen onder.”

Tegen die winterdepressie kun je verschillende dingen doen. „Extra vitamine D slikken reset je biologische klok niet, die is lastig te synchroniseren zonder het juiste licht. Het beste om te doen is rond het middaguur naar buiten gaan. Daglicht is het sterkste licht, zelfs in de winter. Volgens de EU is goed licht 500 lux, lux is de eenheid waarin we meten. Op een zonnige dag heb je buiten 100.000 lux. Op een mistige dag heb je nog steeds 5000 lux. Dat licht mis je binnen. Andere dingen die je kunt doen zijn sporten. Een zonnebank kan ook helpen, maar dat is slecht voor je huid. Echt zonlicht is lastig na te maken.”

KWALITEIT VAN LICHT IS BELANGRIJK

Net als te weinig eten, kun je ook te weinig licht binnenkrijgen. ‘Light starvation’, noemt Ryberg dat. „Daar worden mensen dom en moe van. Ze proberen zichzelf wakker te houden met koffie en alcohol.” Naast de kwantiteit, is ook de kwaliteit belangrijk. „Licht moet wit zijn, maar er is veel meer. Van blauw licht blijf je wakker, een wolkenvrije lucht is ook blauw. Bij blauw licht denkt je brein: dag. In de avond wordt de lucht oranje en daar wordt je brein weer moe van. Op kantoren, in fabrieken en op scholen is licht vaak wit-blauw. Door middel van dynamisch licht kun je het natuurlijk verloop wel nabootsen.”

Niet alleen de kleur van licht maakt uit. „Elke lichtbron heeft een eigen vingerafdruk. Het beste is om kwaliteitslichten te kopen. Zoals goedkoop junkfood slecht is voor je lijf, is goedkoop licht slecht voor je brein. Ik wilde met mijn boek Licht een soort kookboek voor licht maken.  We weten wat gezond eten is, maar niemand staat stil bij wat gezond licht is. Maar ook licht kan je hormonen in de war brengen. Je brein ‘eet’ als het ware licht. Je kunt je brein daarmee programmeren. Je kunt nog zo’n mooi brein hebben, met slecht ligt maak je het alleen maar kapot.” Verkeerd licht kan zorgen dat je oververmoeid raakt. „Flikkerend licht zoals een laptop of TL-buizen, putten je uit. LED lichten zijn de beste, er komt steeds beter licht op de markt. En wie weet komen er in de verre toekomst nog betere lichtbronnen die we nu niet eens kennen.” Het meest opvallende licht dat slecht voor je is, is kaarslicht. „Dat filtert alle zuurstof uit de lucht. Je wordt er moe van. Vooral geurkaarsen zijn funest. Heel erg gezellig en knus natuurlijk, maar je wordt er hartstikke moe van. Eigenlijk is het gewoon vergif. Probeer naast gezond te eten ook het licht dat je binnenkrijgt van goede kwaliteit te laten zijn.”

Bron:metronieuws.nl

Lees verder

Algemeen

Kopschopper Spijkenisse vertelt waarom hij Tommy in elkaar heeft geslagen:

Gepubliceerd

op

Door

Tommy uit Spijkenisse werd afgelopen vrijdag in een parkje bruut in elkaar geslagen door een grote groep minderjarige jongens. Het werd gefilmd en die beelden gaan vanaf afgelopen weekend viral. Tommy zelf bedankte gisteren iedereen voor de massale steun die hij heeft gekregen en liet weten dat “het nu goed met hem gaat”. De jongen heeft bij de mishandeling zijn neus gebroken en een oor gescheurd. Ook heeft hij diverse blauwe plekken en kneuzingen opgelopen. Er gaan verschillende verhalen rond. Dat het slachttoffer bijvoorbeeld zelf ook geen lieverdje was. Dat wordt aangetoond met deze video. Het grote verschil is natuurlijk wel dat dat één op één is e er géén kopschopper aan te pas komt.

Kopschopper

We zagen al een bizar bericht van een van de daders op Facebook verschijnen. Hij daagt mensen uit op langs zijn huis te komen. Zijn moeder probeert de andere kant van het verhaal te vertellen, waarom haar zoon dit heeft gedaan.

Sjimmie

RTL Boulevard sprak één van de daders, Sjimmie, die zijn verhaal vertelde via een mail. ‘Maandag kreeg ik te horen dat ik geschorst was van mijn school, voetbal en ontslagen was op mijn werk. Ik ben nergens meer welkom en “heel” Nederland haat me. Ik heb zeer veel spijt, maar sorry is niet altijd genoeg…’, schrijft hij in de mail. “Het begon allemaal bij een feestje, Tommy had een roddel doorverteld over me. Er ontstond een ruzie op het feestje en een week daarna was het gevecht. Ik vertelde hem dat hij komen moest, de andere jongens waren mijn vrienden en trapten de jongen ook.” Sindsdien wordt hij “met de dood bedreigd”. “Telefoonnummers, adressen; alles van mij staat op het internet. Mijn hele privéleven wordt uit elkaar gehaald. Familiebanden en vriendschappen zijn verbroken. Thuis is geen veilige plek meer.” Hiwr vertelt hij het zelf:

Lees verder

Algemeen

RTL Boulevard maakt giga-blunder, Sjimmie de kopschopper blijkt iemand anders te zijn:

Gepubliceerd

op

Door

RTL Boulevard is gisteren benaderd door iemand die zich uitgaf als Sjimmie, een verdachte in de zaak van de mishandeling. In het tv-programma werd gemeld dat de daders vrijgelaten waren en ondergedoken zouden zitten. RTL Boulevard liet zelfs een geluidsfragment horen waarin iemand vertelt hoe de ruzie ontstaan zou zijn en openlijk zijn excuus wilde aanbieden voor wat er gebeurd is. Maar wat blijkt, de jongen die je hoort is niet Sjimmie maar iemand anders!

Iemand anders

De politie Rotterdam heeft aan het programma laten weten dat dat onmogelijk is, omdat de verdachten nog allemaal ingesloten zitten. Het programma heeft een rectificatie geplaatst op de website. Dit blijkt dus een nog onbekende jongen te zijn die zich heeft voorgedaan als Sjimmie:

Lees verder

Algemeen

Ijs waait van rijdende vrachtauto door voorruit auto

Gepubliceerd

op

Door

De winter zorgt ervoor dat je je auto goed moet krabben. Dat geldt niet alleen voor personenauto’s, maar ook voor vrachtwagens. Helaas is het lastig om de bovenkant te krabben en dat kan levensgevaarlijke situaties opleveren.

Zo bleek dinsdag wel aan het begin van de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Daar raakte een automobilist gewond, nadat er een stuk ijs van de vrachtwagen vlak voor hem viel en door de voorruit vloog.

DE VANGRAIL

De automobilist raakte hierdoor van de weg en ramde de vangrail. De bestuurder is naar het ziekenhuis afgevoerd. Over de precieze staat van de man is geen mededeling gedaan. De auto is zwaar beschadigd en weggesleept.

De politie is nog op zoek naar de vrachtwagenbestuurder. De kans bestaat dat hij niks door heeft gehad en onwetend door is gereden. Desondanks is er een onderzoek naar hem ingesteld.

Bron:metronieuws.nl

Lees verder

Trending